keskiviikko 14. joulukuuta 2016

ÄLÄ SÄILÖ RAHAA JÄÄKAAPISSA


Kotitaloudet heittävät edelleen Suomessa ruokaa roskiin yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa!

Vanha sananlasku sanoo, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee hyvin myös ruokaostoksiin. Kaupassa käyttää huomattavasti vähemmän aikaa ja rahaa, kun on kirjoittanut lapulle, mitä pitää ostaa. Näin myös heräteostosten määrä pienenee. On myös erittäin tärkeää tiedostaa, minkä verran perheen ruokamenot ovat kuukaudessa ja miten summaan pystyy vaikuttamaan. Ja jos pystyy suunnittelemaan koko viikon ostokset samalla kertaa, niin aikaakin säästyy. Harva meistä rakastaa ruokakaupassa käyntiä.

Itse katson ensin jääkaappiin, ennen kuin lähden kauppaan. Usein onkin hyllyillä keitettyjä perunoita, kasviksia, lihaa tai paistettua kalaa. Ei kannata ostaa kaikkea lisää, kun voi pienillä täydennysostoksilla loihtia uuden aterian. Ruokahävikin määrä pienenee olennaisesti ja samalla säästää selvää rahaa. Kun tottuu uuteen rutiiniin, niin samalla kehittyy sekä ruokaostosten suunnittelussa että kokkaamisessa.

Muistan 1970 –luvulta, kun oma äitini aina käytti ruoantähteet tarkkaan hyväksi. Nyt tuota taitoa arvostetaan jälleen. Myös netistä löytyy nykyään lukuisia eri ruokablogeja ja sivustoja, mistä löytää vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen ruoanlaitossa.

Olen myös huomannut, että kun jääkaappi on liian täynnä, hyllyjen takaosaan jää helposti ruoka-aineita pilaantumaan. Jääkaappi on myös hankala puhdistaa, jos se on aina täynnä. Ostamme turhaan liian suuria pakkauksia ja hurahdamme myös paljousalennuksiin, vaikka säästö saattaa olla mitätön. Ei kannata ostaa kolmea pulloa ketsuppia, vaikka saisi kahden hinnalla, mikäli tarvitsee vain yhden.

Vaikka rahansäästö ei olisikaan motivaatiotekijä, asiaa tulee toki tarkastella myös ympäristön näkökulmasta. Ruoan valmistusprosessi ja sen tuominen kuluttajien saataville on paljon laajempi, kuin mitä tulee ajatelleeksi. Tuotantoketju kattaa viljelyn, jalostuksen, kuljetuksen, pakkaamisen sekä jälleenmyynnin, ja jokaisessa vaiheessa syntyy ympäristövaikutuksia. Moni kuluttaja ajattelee ruokahävikkiä ainoastaan biojätteen määränä, mutta ympäristövaikutukset ovat syntyneet jo valmistuksen aikana. Myös työpäivän aikana lounasruokalassa syödessä kannattaa muistaa, että ottaa lautaselle ainoastaan sen määrän ruokaa, minkä jaksaa syödä.

Varsinkin näin Jouluaikaan on hyvä taas muistaa, ettei hamstraa ruokaa. Ja tähteistä voi loihtia vaikka uusia pizzareseptejä, kun jouluruoka ei enää maistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti